«Атамекен» Қазақстан Республикасының Ұлттық кәсіпкерлер палатасы
Бизнестің сенімді серіктесі

Ұлытау облысында мектептер үшін санитарлық нормалар талқыланды

2024 жылғы 14 Наурыз
- Ұлытау облысы
6878 просмотров

Қазақстан мектептері үшін санитарлық нормалар мектептегі тамақтануды ұйымдастыруға қатаң талаптарды көздейді. Мектептің ас блогында қауіпсіз және гигиеналық орта құру оқушылар мен қызметкерлердің денсаулығы мен әл-ауқатын қамтамасыз етудің маңызды шарты болып табылады. 

Бұл туралы және тағы басқа мәселелер Ұлытау облысының Кәсіпкерлер палатасының салалық кеңесінде айтылды. 
Кеңес мүшелері, балабақшалар мен жалпы білім беретін мектептердің қызметкерлері мен директорлары орта білім беретін мектептердің жұмысына қажетті санитарлық нормаларды талқылады. 
 



Санитарлық-эпидемиологиялық қызмет мамандары бұл нормалар келесі аспектілерді қамтуы мүмкін екенін атап өтті:
1. Үй-жайларға қойылатын гигиеналық талаптар: желдету, жарықтандыру, температура режимі, шу деңгейі, сондай-ақ үй-жайларды таза ұстау және тазалау.
2. Дұрыс тамақтану: оқушыларға дұрыс тамақтануды қамтамасыз ету, тамақ дайындау және сақтау кезінде гигиена талаптарына сай болу.
3. Гигиеналық аймақтар: дәретханалар, жуынатын бөлмелер және душ бөлмелері сияқты оқушылардың жеке гигиенасын сақтау үшін жағдайдың болуы, бұл өзін-өзі күтуге ыңғайлы жағдай жасайды.

4. Медициналық бақылау: оқушыларға тұрақты медициналық тексерулер жүргізу, жұқпалы аурулардың таралуын бақылау,медициналық көмек қобдишалары мен алғашқы медициналық көмектің міндетті түрде болуы.
5. Қауіпсіздік: оқу үшін қауіпсіз жағдайларды, соның ішінде өрт қауіпсіздігі жүйесін қамтамасыз ету, жабдықтар мен оқу үй-жайларын ұйымдастыру талаптарын сақтау.
Сондай-ақ, ас блогы бөлігінде мектептер үшін санитарлық нормаларды сақтау мақсатында медицина қызметкерлері мен білім беру объектілерінің әкімшілігі ас блогы қызметкерлерінің тексеру нәтижелерінің журналына деректерді тіркей отырып, ас блогы қызметкерлерінің кәсіби тексеруден уақытылы өтуін және денсаулығын күнделікті бақылауды бақылайды; негізгі өнімдер бойынша тәуліктік нормалардың орындалуына кейіннен түзету және бақылау жүргізе отырып, күнтізбелік 10 күн ішінде тамақ өнімдерінің нормаларын орындау үшін дәйекті түрде талдау жүргізеді.
Мұның бәрі мектептерде азық-түлік қауіпсіздігі шараларын сақтау үшін қажет. 

 


Еншілес ұйымдар

Серіктестер